Andeborg.dk    Læs også vore artikler - samlererfaring fra 1970'erne til idag
WEBSHOP  Overblik  Graduering  Sjældne hæfter  Kuriøsiteter  Om os


Kuriøsiteter

På denne side har vi samlet nogle kuriøsiteter fra Disney-udgivelser - både tilsigtede, fortalelser og fortegninger.
Nogle er gengivelser fra een af Andeborg'ernes nu arkiverede website Ole & Co.





Hund og hund imellem
Der findes flere eksempler på, at Fedtmule går tur med Pluto i hundesnor. Disney's forklaring er for såvidt lige ud af landevejen: "Fedtmule blev skabt som en menneskeliggjort hund, mens Pluto blev en kæledyrs-hund."
Javel. I 1987x12 er fænomenet krydret med et "Hunde ingen adgang"-skilt.



Pot-rygende gnavpotte
I Floyd Gottfredson's The Miracle Master (1939) ses lampeåndens far ryge pot. Cannabis var delvist kriminaliseret i USA på det tidspunkt, hvilket kan aflæses i Disney's udlægning i sidste rude.



Kannibalisme
Anders And viser en ny side af sig selv og fantaserer om al den mad, der venter forude. (Anders & Co. 1980x22)



Næse eller ej
Disney ønskede som udgangspunkt ikke, at der skulle optræde mennesker i deres tegneserier, bortset fra serier med gentegninger af filmscener. Den regel blev omgået ved at sætte en hundesnude på, som på billedet nedenunder af senorita i Carl Barks' Old California. Ved sjældne lejligheder lykkedes det dog at slippe igennem uden snude, som i "Dangerous Disguise".
I næste kuriøsitet er endnu et eksempel på snudeløse figurer.



Mash-up
Normalt var der kun een hovedtegner på en historie, men Disney eksperimenterede med to hovedtegnere i en kort periode i 60'erne. Paul Murry med Disney-karakterer og Dan Spiegle med det meste andet. Resultatet kan vel beskrives som tvivlsomt og bærer præg af, at to kunstnere har arbejdet hver for sig og så samlet hvad de havde lavet til sidst. (1967x46-48)



Til kamp mod nazisterne
Under krigen producerede Disney flere værker, der fungerede som propaganda mod Det Tredje Rige. I The Nazi Submarine (1943) kæmper Mickey mod en nazi-officer.



Den fjerde Nevø
En af de mest populære Disneybommerter er den fjerde nevø, dvs. Rip, Rap og Rup's bror. Kært barn har mange navne, og således er han blevet kendt som bl.a. Fup, Ups og Nyrup i Danmark, mens amerikanerne kalder ham Phoey (~Føj! De øvrige hedder Dewey, Huey og Louie). Sommetider skyldes hans forekomst en fejl, andre gange er det bevidst, som en del af historien. Kyndige Anders And eksperter hævder dog, at de seneste optrædender er decideret bestillingsarbejde grundet hans popularitet, altså en bevidst fejl.

1963x28 1964x31 1964x31 (igen!)
1977x12 1995x43 1984x07
1966x18


Fauntleroy
Walt Disney skabte selv Anders And i 1934, med stærk inspiration fra Clarence Nash. Anders And's fulde navn - Donald Fauntleroy Duck - blev dog først etableret i 1942 i Jack King's antinazistiske propagandakortfilm Donald gets Drafted, med plot af Carl Barks og Jack Hannah.

Anders And's hvervningspapir (Skærmbillede fra "Donald Gets Drafted")


Anders And som pyroman
I Carl Barks' The Firebug blev Anders And pyroman. Før udgivelsen blev en anden tegner dog sat til at ændre Carl Barks originale slutning, hvor Anders And ender i fængsel, til den mere fesne udgave, hvor det hele bare var en drøm.





Suicidal mus
I desperation over, at Minnie er faldet for en anden, forsøger Mickey at skyde sig selv ("Drift into the hereafter"). Dog reddet på målstregen af kukuret der siger, at han har knald i låget ("Cuckoo")



Anders And's atombombe
Endnu en Barks-specialitet, hvor Anders And udvikler en atombombe. Bomben får folk til at tabe håret, men Anders får det bedste ud af det og etablerer en forretning, hvor han sælger et hårmiddel ("Prof. Duck's Atomic Hair-Grower")



Cross-over
Bortset fra covers og lignende, sker det kun sjældent, at Andeby-borgerne fra hhv muse- og andeuniverset mødes. Her er et eksempel af musemesteren Paul Murry, hvor Anders synes at være vedhæng til Mickey, historiens helt (Månedshæfte 1968x02)